Ouderportaal

Bibliotheek

Bibliotheek

Binnen Kindcentrum Prins Willem Alexander zijn taalonderwijs en taalontwikkeling speerpunten. In het kindcentrum is een vestiging van Dé Bibliotheek de Plataan gehuisvest. Alle leerlingen zijn automatisch lid van de bibliotheek. De mediacoach (Wouter Kempen), die dagelijks aanwezig is, organiseert taalactiviteiten en helpt de kinderen bij het uitzoeken van goede en leuke boeken. Zo krijgen zij plezier in lezen en ontwikkelen zij, naar wij hopen, een ‘need to read’. Nieuwsgierige kinderen brengen het ver. De mediacoach leert kinderen ook omgaan met nieuwe media zoals internet en het gebruik van allerlei programma’s, zoals Word, Powerpoint etc. en draagt zo ook bij tot de ontwikkeling van 21ste eeuwse vaardigheden.


Voorzieningen

In de bibliotheek kan door iedereen gebruik gemaakt worden van laptops met internettoegang. Kinderen kunnen gratis hun huiswerk maken op de computer. Voor ander gebruik van de laptop kost het € 0,15 per 5 minuten. Ook kan er geprint worden. Onze medewerkers helpen graag bij het maken van een spreekbeurt of werkstuk en het werken in Word en PowerPoint.


SchoolWise

Alle leerlingen kunnen  inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord op de speciale schoolbibliotheeksite SchoolWise. Niet alleen kan er uitgebreid gezocht worden naar boeken, ook kan er gezocht worden naar geschikte informatie op websites en filmpjes.  Bovendien kan er een leesblog bijgehouden worden, waarin kinderen hun mening over boeken geven.

Activiteiten

In de activiteitenruimte van de bibliotheek worden na schooltijd voor de leerlingen activiteiten georganiseerd.

Activiteiten die de Bibliotheek de Plataan organiseert voor jeugd en volwassenen kunt u vinden op de website van de bibliotheek. U kunt onder andere denken aan de Kidsvoorleesclub, het Kinderboekenweekfeest, lezingen en cursussen in  digitale vaardigheden voor kinderen en volwassenen.

Incidentele activiteiten in de bibliotheek in het kindcentrum worden met posters kenbaar gemaakt.

website van de bibliotheek


Volwassenen

Ondanks dat de bibliotheek in het kindcentrum een jeugdbibliotheek is, is er ook voor volwassenen een beperkt aanbod. Volwassenen kunnen materialen via de website reserveren en deze ophalen in de bibliotheek in het kindcentrum. Materialen, geleend in een van de andere vestigingen kunnen ook worden ingeleverd in het kindcentrum.

In de bibliotheek staat een collectie met eenvoudige romans en informatieve boeken/materialen. Deze materialen zijn geschikt voor volwassenen die de Nederlandse taal (nog) onvoldoende beheersen en/of volwassenen die moeite hebben met lezen en schrijven.