Ouderportaal

Collectie

Collectie

In de bibliotheek van het Kindcentrum zijn vooral materialen te vinden voor kinderen tot 14 jaar.


Baby’s

Voor baby’s zijn er al boekjes vanaf de leeftijd van 3 maanden. Deze stoffen boekjes, boekjes voor in bad of hardkartonnen boekjes zijn bestand tegen het onderzoekende spelen van baby’s. De stoffen boekjes worden bovendien gewassen na inleveren. Deze boekjes zijn te herkennen aan de sticker met de letters AB.


Peuters en Kleuters

Voor de iets oudere kinderen zijn er in de peuter/ kleuter hoek veel prentenboeken te vinden. De peuterboeken zijn herkenbaar aan de sticker met de letters AP en de kleuterboeken zijn herkenbaar via de letters AK op de rug van het boek.


Eerste leesboekjes en ‘Samenleesboeken’

In de kast met eerste leesboekjes kunnen kinderen boeken kiezen als ze zelf gaan leren lezen. In deze kast staan ook ‘samen leesboeken’. Dit zijn boeken die kinderen samen met hun ouders kunnen lezen.


Voorleestip

Voorlezen blijft leuk en belangrijk, ook al kunnen kinderen zelfstandig lezen. Vandaar dat er A, B en C boeken zijn waarop een sticker zit met ‘voorleestip’. Deze kunnen voorgelezen worden door ouders, leerkrachten, pedagogisch medewerkers, maar ook door bovenbouw leerlingen aan jongere leerlingen op school, of thuis aan broertjes en/of zusjes. De boeken met de sticker ‘voorleestip’ kunnen natuurlijk ook gewoon zelfstandig gelezen worden.


Leesboeken en strips

Voor kinderen van 6 tot 14 jaar zijn er veel leesboeken te leen. Op de rug van de leesboeken staat altijd een letter. Deze letter geeft een globale leeftijd aanduiding weer. De letter A verwijst naar kinderen van 6 tot 9 jaar; de letter B verwijst naar kinderen van 9 tot 12 jaar; de letter C verwijst naar boeken voor kinderen van 12 jaar en ouder.


Informatieve boeken

Voor de jongste kinderen tot 9 jaar zijn de informatieve jeugdboeken herkenbaar door de aanduiding AJ (De letter A verwijst naar de leeftijd tot 9 jaar en letter J verwijst naar jeugdinformatie). De informatieve jeugdboeken voor kinderen vanaf 9 jaar zijn herkenbaar aan de letter J. Informatieve boeken hebben naast de letteraanduiding ook altijd een combinatie van cijfers onder de letter(s) staan.
De AJ en J boeken staan in volgorde van de cijfers in de kast van 000 tot 999.


Makkelijk Lezen Plein

Voor kinderen vanaf 8 jaar, voor wie het lezen niet vanzelf gaat, is een Makkelijk Lezen Plein (MLP) ingericht. Hier zijn boeken te vinden die een ruimere bladspiegel en meer illustraties hebben. Ze zijn minder dik waardoor kinderen ‘makkelijker’ en met meer plezier een boek kunnen lezen. Wanneer een kind met plezier leest, zal het vaker lezen en wanneer het vaker leest, gaat het lezen ook steeds beter en wordt het vervolgens ook steeds ‘makkelijker’ voor het kind om een boek te lezen!
Op de onderste planken van het MLP vinden kinderen diverse spelmaterialen. Hiermee kunnen zij spelenderwijs met letters, woorden en zinnen aan de slag.
Ook een collectie luisterboeken is in het MLP te vinden.


Engelse boekjes

Een  collectie Engels leesboekjes is beschikbaar voor kinderen die in de hogere groepen zitten. Engelse informatieboeken met grammatica en woordjes zijn ook beschikbaar.