Onderwijs
Een bijzonder kindcentrum
Basisschool ‘Prins Willem Alexander’ is met ingang van 24 november 2011 opgegaan in ‘Kindcentrum Prins Willem Alexander’. Het gaat goed met het kindcentrum. In mei en juni 2022 is er een
oudertevredenheidsonderzoek gehouden. De ouders waardeerden het schooldeel gemiddeld met een
8,4! (Het landelijk gemiddelde is 7,57) Tussen 540 en 600 leerlingen bezoeken het onderwijsdeel. De kinderen waardeerden het kindcentrum in april 2022 met
8,9! De inspectie van het onderwijs toonde zich tevreden na een uitgebreid onderzoek in mei 2015 en een themabezoek over de zorg (passend onderwijs) in april 2019. Dit alles vormt een solide basis voor de toekomst. Daarna zijn er themabezoeken van de inspectie geweest over 'het onderwijs in coronatijd’ en 'digitale geletterdheid’.
De inhoud van het onderwijs
De Wet op het Basisonderwijs schrijft voor welke vakken er op school onderwezen moeten worden: taal, rekenen, tekenen, aardrijkskunde, enz. Wat er aan die vakken moet worden gedaan, is voor een deel ook wettelijk voorgeschreven.
In zogenaamde kerndoelen wordt samengevat wat de inhoud van het onderwijs moet zijn. Veelal gebruiken we voor het bereiken van die doelen een methode. Een methode bestaat meestal uit een reeks materialen opklimmend in moeilijkheidsgraad, die horen bij de diverse leeftijdsgroepen.
De belangrijkste methoden zijn:
- 'Schatkist', ‘Uk en Puk’, ‘Veilig leren lezen’, 'Samen digiTAAL', 'Boekstart', ‘Estafette’, ‘Plezier in Taal (PIT)' en ‘Nieuwsbegrip XL’ (taal en lezen)
- ‘Alles telt Q’, 'Rekenroute' (rekenen en wiskunde)
- ‘Pennenstreken’ (schrijven van blokschrift)
- ‘De Zaken’ (wereldzaken / Tijdzaken / Natuurzaken) en het educatief materiaal van Veilig Verkeer Nederland (wereldoriëntatie)
- ‘Groove.me’ (Engelse taal)
- ‘Kleine Grote Denkers’ / 'PRIMA', 'SamSam (burgerschapsvorming / sociaal-emotionele vorming / anti-pestprogramma) / 'Kleur op school' (levensbeschouwing)
- ‘Laat maar zien’ (beeldende vakken)
- ‘Zangexpress’ (muzikale vorming)
Techniek en wetenschap zijn ook speerpunten op onze school. Petra Vink is de techniekcoördinator. Met uitdagende materialen, nieuwsgierig makende proefjes, interessante problemen, vakmensen vanuit allerlei beroepsgroepen en allerlei andere wonderlijke belevenissen willen we kinderen interesseren voor de fantastische wereld van techniek en wetenschap.
Speerpunten
Binnen het Kindcentrum is een aantal speerpunten benoemd. Medewerkers vormen kernteams en kenniskringen (wij noemen het ‘expertiseteams') om zich te verdiepen in vakgebieden om de kwaliteit nog meer te verbeteren. Het gaat het komende jaar om de methodieken en activiteiten rond
-
zorg – thuis-nabij-onderwijs voor alle kinderen is één van de doelen – inhoudelijke en organisatorische samenwerking met de kindcentrumpartners in de wijk De Schakel en De Wereldwijzer zullen de mogelijkheden moeten vergroten
-
aanscherping van het taal- en leesonderwijs – de basisvaardigheden taal en lezen blijken vaak kwetsbaar – een speciale subsidie van de Overheid wordt aangewend om de basis nog steviger neer te zetten – beproefde methodieken, activiteiten en interventies zullen daarvoor worden aangewend
-
mediawijsheid (ICT en 21ste eeuwse vaardigheden) en
kennisvergroting (waaronder ook woordenschat) via
de wereldoriënterende vakken - versteviging van het programma-onderdeel
‘burgerschapsvorming’ – tolerantie, sociale cohesie, grote verschillen, waarden en normen zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend en behapbaar – actief burgerschap (kennis, vaardigheden én gedragingen) dient zowel aangeleerd als bevorderd te worden
- verdieping van de betrokkenheid en deelname (participatie) van ouders – het streven is te komen tot
pedagogisch en educatief partnerschap -
verbreding van het aanbod naschoolse activiteiten, waarbij veel meer de verbinding wordt gelegd met het schoolse aanbod, het bieden van toekomstperspectief richting leren en werken én het ontdekken en ontwikkelen van talenten
- participatie in het ‘
Projectplan Westwijk’, waarbij intensivering van de zorgstructuur en optimalisering van
kansenverbetering en -gelijkheid speerpunten zijn
- een gratis door het kindcentrum verzorgd
ontbijt en lunch zijn vanzelfsprekend, waarbij het ontbijt een keuze is en de lunch verplicht
- versteviging van het contact met scholen voor voortgezet onderwijs – een goede keuze en een succesvolle start zijn essentieel voor het behalen van de juiste diploma's
De leer- en vormingsgebieden in uren (globaal) binnen het onderwijsdeel
Het onderwijs binnen het kindcentrum wordt gegeven op basis van het vijf-gelijke-dagen-model. Zoveel mogelijk leertijd is uitgangspunt. Regelmatig wordt een verlengde schooldag aangeboden met naschoolse activiteiten. Het globale urenoverzicht is als volgt:
Groep 1 en 2: *werken met ontwikkelingsmateriaal (ten
behoeve van o.a. zintuiglijke waarneming
/ ruimtelijke oriëntatie / sociaal-emotionele
ontwikkeling / motorische ontwikkeling) 8,00
*taalvorming 8,50
*rekenactiviteiten 2,00
*bewegingsonderwijs(binnen/buiten) 5,50
*muzikale vorming 1,25
*levensbeschouwelijke vorming 1,00
*lunchpauze 1,25
Groep 3 t/m 8: 3 4 5 6 7 8
*zintuiglijke oefening/
bewegingsonderwijs/werken
met ontwikkelingsmateriaal: 4,00 2,00 1,50 1,50 1,50 1,50
*Nederlandse taal/lezen: 10,00 11,00 10,50 10,50 10,00 10,00
*schrijven: 2,00 1,00 1,00
*rekenen en wiskunde: 5,00 5,00 5,00 5,00 5,00 5,00
*Engelse taal: 0,50 0,50 1,00 1,00
*kennisgebieden: 1,00 3,00 4,00 4,50 4,50 4,50
(aardrijkskunde/geschiedenis/natuur/
biologie/maatschappijleer/staatsinrichting/
geestelijke stromingen/verkeer/sociale
redzaamheid/bevordering gezond gedrag)
*expressievakken: 2,00 2,00 2,00 2,00 2,00 2,00
*levensbeschouwelijke vorming: 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00
*speelkwartier: 1,25 per groep
*lunchpauze: 1,25 per groep
Informatie & communicatie
Contacten met de ouders
Een goed contact met de ouders stellen we zeer op prijs. Voor schooltijd, in de drukte van het binnenkomen, is niet het beste moment voor een gesprek over uw kind.
U kunt altijd een afspraak maken met de leerkracht van uw zoon of dochter.
Daarnaast zijn de volgende momenten gepland:
- In september zijn er kennismakingsbijeenkomsten en allerlei startactiviteiten.
- In de week voor en de week na de herfstvakantie worden ouders uitgenodigd voor een spreekuur. De ouders van de BSO-kinderen worden ook uitgenodigd.
- In de eerste twee weken van februari worden de ouders van de groepen 3 t/m 8 met hun zoon of dochter uitgenodigd om het winterrapport te bekijken en te bespreken. Ook de ouders van de groepen 1 en 2 worden uitgenodigd.
- In januari 2025 ontvangen de ouders van de kinderen van de groepen 8 het voorlopig advies t.b.v. het voortgezet onderwijs. De week erna zijn er spreekuren voor de ouders en de kinderen van de groepen 8. Ook zijn er spreekuren voor de ouders en kinderen van de groepen 8 nadat het definitieve advies is verstrekt in maart 2025.
- Half april worden ouders uitgenodigd voor een spreekuur, óók de ouders van de leerlingen van de groepen 1 en 2.
- In de weken voor de zomervakantie zijn er afsluitspreekuren voor de ouders van de
groepen 1 t/m 7, waarbij het jaarboek en het zomerrapport worden meegegeven.
Groep 8 ontvangt het jaarboek tijdens de afscheidsavond op 15 juli.
- Tijdens de speciale groepsdagen ontvangt u informatie over de groep van uw kind en bent u in de gelegenheid de groep te bezoeken. De groepsdagen vinden het hele jaar door plaats. U ontvangt tijdig informatie over de juiste dag en tijd.
De planning is:
Oktober: de groepen 1 en 5
November: de groepen 8 en 4
Januari: de groepen 2 en 7
Maart: de groepen 3 en 6
April: de groepen van de peuterspeelzaal en de BSO
Mei: de groepen van de hele-dag-opvang
Het contact met de ouders vinden we uiterst belangrijk. Vanuit de groepen wordt u steeds geïnformeerd over andere contactmomenten. De
klasbord-app is daarbij heel belangrijk.
Privacy en bijzonderheden
We zullen de privacy van de kinderen zoveel mogelijk beschermen.
Volgens nieuwe wetgeving (
AVG) zijn we verplicht van u de juiste toestemming te vragen over wat u wel en niet wenselijk acht.
Er zijn speciale formulieren ontwikkeld door Un1ek die u moet invullen.
De groepsmedewerkers kunnen die aan u geven.
Communicatie
Een goede communicatie achten wij van het grootste belang. Uw mening over allerlei kindcentrumzaken stellen wij zeer op prijs. Regelmatig zullen wij aan groepen ouders van opvang en onderwijs én aan kinderen de mening vragen over verschillende onderwerpen.
Er is een cyclus van
tevredenheidsonderzoeken. De uitkomst van deze onderzoeken vindt u op de website onder ‘downloads’.
Informatiebrieven / website / klasbordapp
Informatiebrieven verschijnen regelmatig en bevatten informatie over de komende periode. De brieven worden tevens op de website geplaatst.
Op onze site (www.kindcentrumpwa.nl) vindt u steeds de meest actuele informatie en nieuwtjes.
Met de klasbordapp communiceren de medewerkers met u als ouder. Het is belangrijk om de klasbordapp goed te volgen!
Volgsysteem
Voor de registratie van leerlinggegevens en het bijhouden van de toetsresultaten gebruiken wij ParnasSys. Ook houden wij in dit systeem de gesprekken bij die met of over uw kind worden gevoerd. Voor jonge kinderen is BOSOS leidend. Daarnaast is er een registratiesysteem gericht op de leervakken (lezen, taal en rekenen) en hebben we gekozen voor een sociaal emotioneel volgsysteem. Dit heet SCOL. De Sociale Competentie Observatie Lijst is een leerlingvolgsysteem voor sociale competenties.
Nieuwe leerlingen
Ouders, die
instemmen met de uitgangspunten (de inhoud van de kindcentrumgids) van het kindcentrum kunnen hun kind aanmelden. Die aanmelding vindt plaats na een kennismakingsgesprek en een rondleiding door het kindcentrum. Inschrijving (plaatsing) is mogelijk indien er voldoende ruimte is in de betreffende groep. Kinderen die vier jaar oud zijn, mogen worden toegelaten op de basisschool.
Kinderen van 3 jaar en 10 maanden mogen maximaal vijf dagen komen om te wennen.
Voor de kinderen die één van onze peuterspeelzalen bezoeken of de peuterafdeling van de hele-dag-opvang, regelen wij het kennismaken tijdens de uren dat de peuters aanwezig zijn. Kinderen die starten in groep 1 dienen
zindelijk te zijn!
Niet alleen vierjarigen zijn nieuwe leerlingen. Ook oudere kinderen kunnen worden aangemeld op onze school, bijvoorbeeld na een verhuizing. Ook dan geldt: er moet plaats zijn in de betreffende groep. Informatie vanuit de vorige school moet zorgen voor een juiste aansluiting. Daarvoor dient een
onderwijskundig rapport te worden overlegd (met toestemming van ouders).
Vierjarige kinderen zijn niet leerplichtig.Vakanties en vrij nemen zijn nog toegestaan (dat moet wel gemeld worden aan de leerkracht). Er kunnen omstandigheden voorkomen dat de vierjarige niet naar school kan komen, of slechts enkele dagdelen in de week. Redenen kunnen zijn: ruimtegebrek of gebrek aan medewerkers. Vanzelfsprekend hopen we deze situaties te kunnen voorkomen.
Kinderen vanaf zes jaar, rechtstreeks afkomstig uit het buitenland, schrijven wij in principe niet in. Volgens een afspraak binnen de gemeente Vlaardingen worden zij verwezen naar het ‘neveninstroomproject De Globe’. Daar worden speciale taallessen gevolgd. Als de kinderen na verloop van tijd voldoen aan de plaatsingscriteria t.a.v. de Nederlandse taal, worden zij geplaatst op een reguliere basisschool.
Kinderen vanaf zes jaar, rechtstreeks afkomstig uit het buitenland, schrijven wij in principe niet in. Volgens een afspraak binnen de gemeente Vlaardingen worden zij verwezen naar het
‘Neveninstroomproject De Globe’, een locatie voor nieuwkomers. Daar worden speciale taallessen gevolgd.
Als de kinderen na verloop van tijd voldoen aan de plaatsingscriteria t.a.v. de Nederlandse taal, kunnen zij zich melden bij een reguliere basisschool.
Kinderen met een beperking zijn in principe welkom binnen ons kindcentrum. Dit geldt dus ook voor kinderen met een indicatie betreffende toelaatbaarheid voor een REC (Regionaal Expertise Centrum). Echter het kindcentrum heeft ook beperkingen. Een zorgvuldige afweging is dus noodzakelijk.
Het jonge kind
De eerste vier jaren van een kind zijn de belangrijkste voor zijn of haar ontwikkeling. In die jaren wordt het meeste van een heel mensenleven geleerd: draaien, kruipen, staan, lopen, woordjes, zinnen, boos en verdrietig zijn, eten, zindelijk worden etc.
Bij de peuterspeelzaal en de hele dagopvang doen kinderen mee met ontwikkelingsgerichte activiteiten in het kader van
voor- en vroegschoolse educatie (VVE). De peuters spelen samen met de kleuters in de speelleerstraten in het kindcentrum. Zo verloopt de overgang naar het basisonderwijs heel geleidelijk.
Bij de hele dagopvanggroepen, de peuterspeelzaalgroepen en de onderbouwgroepen van de basisschool worden de activiteiten veelal gekoppeld aan
een thema. We gebruiken daarbij de methoden ‘Uk en Puk’ en ‘Schatkist’. Speciale poppen worden gebruikt om allerlei situaties te creëren waarbij taal, rekenen en de sociaal-emotionele ontwikkeling een rol spelen.
Daarnaast wordt bij peuters en kleuters
een speciaal thuis-woordenschatprogramma gebruikt,
‘Samen digiTAAL’. In de periode vlak voor een kind vier jaar wordt, worden de ouders uitgenodigd voor een speciale informatiebijeenkomst ‘
Hoera, ik word 4!’
De bijeenkomsten zijn op 5 september – 3 oktober – 14 november - 12 december – 16 januari – 20 februari – 20 maart – 8 mei – 12 juni (steeds om 10.00 uur).
Groep 1 en 2 van de basisschool
De groepen 1 en 2 van de basisschool vormen de overgang van het speelse naar het opzettelijke leren. Door spelactiviteiten worden kinderen gemotiveerd om deel te nemen aan leeractiviteiten. Het spel wordt ‘gestuurd’ in activiteiten die voor kinderen betekenis hebben en die bijdragen aan de ontwikkeling die wij voor ogen hebben. Daarbij gaat het niet alleen om ‘weetjes’ maar ook om de ontwikkeling van de persoonlijkheid van het kind. De kernactiviteiten sluiten aan bij de belevingswereld van peuters en kleuters. Die activiteiten
(spel, constructie, gesprekjes, lees- en schrijfactiviteiten, woordenschatuitbreiding, wiskundige activiteiten, beweging en expressie) zijn van belang voor de ontwikkeling van de taal en het denken, voor de ontwikkeling van het ‘eigene’ van een kind in een sociale context en voor zijn of haar verkenning van de wereld.
Speciale observaties (BOSOS) helpen om de ontwikkeling van kinderen nauwkeurig in de gaten te houden en het juiste aanbod te kunnen verzorgen.
Leerplicht
Kinderen zijn vanaf vijf jaar leerplichtig. Soms is het mogelijk om buitengewoon verlof aan te vragen.
In de kindcentrumgids die u bij downloads op onze website kunt vinden, staan de voorwaarden voor het aanvragen van buitengewoon verlof voor uw kind. In ieder geval dient u zich altijd te wenden tot de directeur.
Binnen- en buitenschools leren
Tijdens een (hopen wij) fantastische basisschoolperiode leren kinderen enorm veel: lezen, schrijven, rekenen, taal etc. Maar er is meer. Naast terugkerende zaken als Sinterklaas, Kerst, Pasen, Koningsdag, Ramadan, de seizoenen, Bevrijdingsdag etc. zoeken we vooral de verbinding tussen het binnen- en buitenschoolse leren. De geweldige samenwerking met
Dé Bibliotheek De Plataan maakt dat mogelijk. De aanwezigheid van de mediacoach (
Wouter Kempen) is een bijzondere verrijking. Tijdens en na schooltijd kunnen alle kinderen deelnemen aan verschillende activiteiten.
Jolanda Koevermans is in dienst als
eventmanager. Zij zorgt voor de planning van een zeer gevarieerd aanbod van naschoolse activiteiten.
Een bijzondere activiteitenkalender vol thema’s en projecten verlevendigt het onderwijs en
stimuleert de ontwikkeling van kinderen op allerlei gebieden. Zo kunnen talenten worden ontdekt en ontwikkeld!
Sportieve activiteiten & bewegingsonderwijs
De
lessen bewegingsonderwijs vinden plaats in de speelzaal van het kindcentrum of in de Sporthal aan het Erasmusplein naast Albert Heijn. Aan het begin van het schooljaar ontvangen de ouders het rooster voor de lessen bewegingsonderwijs. Dat geldt ook voor de
zwemlessen voor de groepen 5 op woensdagmorgen in zwembad ‘De Kulk’. Bij voldoende belangstelling doen we mee aan allerlei sportieve activiteiten en toernooien, die in Vlaardingen worden georganiseerd door VIB (Vlaardingen In Beweging).
De volgende afspraken zijn belangrijk:
De lessen bewegingsonderwijs
zijn verplicht en kinderen doen aan alle activiteiten mee.
In de speelzaal binnen het kindcentrum:
- De kinderen van de groepen 1 en 2 gymmen in hun ondergoed. Als ouders daartegen bezwaar hebben, mag ook een sportbroekje en/of shirtje worden gedragen. Omkleden kunnen de kinderen dan zelf.
- De kinderen van de groepen 3 dragen een sportbroekje en -shirtje.
- Er worden geen sport- of gymschoenen gebruikt (tenzij er sprake is van voetwratten).
- Er wordt niet gespeeld / gesport op sokken.
- Sieraden zijn tijdens de lessen bewegingsonderwijs niet toegestaan.
In de sporthal:
- Sportkleding en sport- of gymschoenen zijn verplicht.
- De veiligheid is essentieel: lange shirts zijn onveilig!
- Lang haar wordt bij elkaar gebonden.
- Sieraden zijn niet toegestaan tijdens de gymles.