Ouderportaal

Bibliotheek

Bibliotheek

Binnen Kindcentrum Prins Willem Alexander zijn taalonderwijs en taalontwikkeling speerpunten. In het kindcentrum is een vestiging van de Bibliotheek de Plataan gehuisvest. Alle leerlingen dienen lid te zijn van de bibliotheek. Immers, het (gratis) lidmaatschap is nodig om mee te kunnen doen aan de speerpunten van ons kindcentrum. De mediacoach (Wouter Kempen), die dagelijks aanwezig is, organiseert taalactiviteiten en helpt de kinderen bij het uitzoeken van goede en leuke boeken én het verwerven van informatie. Zo krijgen zij plezier in lezen en ontwikkelen zij, naar wij hopen, een ‘need to read’. Nieuwsgierige kinderen brengen het ver. De mediacoach leert kinderen ook omgaan met nieuwe media en het gebruik van allerlei programma’s, zoals Word, Powerpoint etc. Zo stimuleren we de ontwikkeling van 21ste eeuwse vaardigheden en mediawijsheid (het verstandig en verantwoord omgaan met de sociale media). 

De bibliotheek is onder schooltijd open voor alle kinderen van Kindcentrum Prins Willem Alexander. Ook na schooltijd is de bibliotheek open. De openingstijden voor ouders met kleine kinderen, basisschoolleerlingen, wijk- en buurtbewoners zijn: 
maandag     14.00 uur – 16.30 uur 
dinsdag       14.00 uur – 16.30 uur 
woensdag   14.00 uur – 16.30 uur 
donderdag  14.00 uur – 16.30 uur 
vrijdag         14.00 uur – 16.30 uur 
 
Tijdens de schoolvakanties is de bibliotheek ook (beperkt) open. Die openingstijden worden tijdig met de ouders gecommuniceerd. 

Deze kerstvakantie is de bibliotheek alleen geopend op woensdag 27 december en woensdag 3 januari van 14.00-16.30 uur. 


Voorzieningen

In de bibliotheek kan door iedereen gebruik gemaakt worden van computers met internettoegang. Iedereen met ene biebpas kan gratis een uur gebruik maken van een computer. Voor verder gebruik, of zonder biebpas kost het € 0,15 per 5 minuten. Ook kan er geprint worden. Onze medewerkers helpen graag bij het maken van een spreekbeurt of werkstuk en het werken in Word en PowerPoint.
Een beveiligde wifi-verbinding is voor iedereen beschikbaar.


SchoolWise

Alle leerlingen kunnen  inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord op de speciale schoolbibliotheeksite SchoolWise. Niet alleen kan er uitgebreid gezocht worden naar boeken, ook kan er gezocht worden naar geschikte informatie op websites en filmpjes.  Bovendien kan er een leesblog bijgehouden worden, waarin kinderen hun mening over boeken geven.

Activiteiten

In de de bibliotheek worden na schooltijd voor kinderen diverse activiteiten georganiseerd. Zo is er voor kinderen van 8 tot 12 jaar Taalplaats op woensdagmiddag van 14.30-16.00 uur. Op vrijdagmiddag is er Mprov, waarbij wordt gedicht, gespeeld met taal en gerapt met Antipesto.

Activiteiten die de Bibliotheek de Plataan organiseert voor jeugd en volwassenen kunt u vinden op de website van de bibliotheek. U kunt onder andere denken aan de Kidsvoorleesclub, het Kinderboekenweekfeest, lezingen en cursussen in  digitale vaardigheden voor kinderen en volwassenen.


Volwassenen

Ondanks dat de bibliotheek in het kindcentrum een jeugdbibliotheek is, is er ook voor volwassenen een beperkt aanbod. Volwassenen kunnen materialen via de website reserveren en deze ophalen in de bibliotheek in het kindcentrum. Materialen, geleend in een van de andere vestigingen kunnen ook worden ingeleverd in het kindcentrum.

In de bibliotheek staat een collectie met eenvoudige romans en informatieve boeken/materialen. Deze materialen zijn geschikt voor volwassenen die de Nederlandse taal (nog) onvoldoende beheersen en/of volwassenen die moeite hebben met lezen en schrijven.

Ook is er op woensdagavond van 19.00-20.30 uur en donderdagochtend van 9.30-11.00 Taalcafé