Ouderportaal

Passend onderwijs

Passend onderwijs

Alle kinderen hebben recht op goed onderwijs. Ook de kinderen die extra ondersteuning nodig hebben.
Volgens de Wet moeten zoveel mogelijk kinderen naar een 'gewone' basisschool in de buurt kunnen gaan. We spreken dan over de voorkeur voor ‘thuis-nabij-onderwijs’. Zo hebben kinderen de beste kansen op een vervolgopleiding en kunnen ze meedoen in de samenleving. Meetellen, meedoen en ‘erbij horen’ zijn voor kinderen van groot belang. 
Kinderen die het echt nodig hebben, kunnen naar het speciaal basisonderwijs. Maar:
Scholen hebben vanaf 1 augustus 2014 een ‘zorgplicht’. Dat betekent dat scholen elk kind een passende onderwijsplek moeten bieden.
Dat gebeurt op de school waar het kind wordt aangemeld, eventueel met extra ondersteuning, of op een andere basisschool of een school voor speciaal onderwijs. Dat gebeurt natuurlijk in nauw overleg met de ouders. Scholen in de regio moeten samenwerken. De extra ondersteuning die kinderen nodig hebben, wordt rechtstreeks door de samenwerkende scholen georganiseerd en betaald.

Elke basisschool heeft een ‘ondersteuningsprofiel’, waarin de mogelijkheden staan beschreven. Voor ons kindcentrum betekent dat in het kort, dat we er naar streven om het onderwijs zo te organiseren dat passend onderwijs voor zoveel mogelijk kinderen te realiseren is. Als er voor kinderen extra ondersteuning nodig is, wordt die ondersteuning geïnitieerd door het zorgteam en georganiseerd in de vorm van arrangementen. Deze arrangementen voor leerlingen met specifieke behoeften kunnen gericht zijn op:

  • leer- en ontwikkelingsondersteuning
  • fysiek medische ondersteuning
  • sociaal-emotioneel en gedragsondersteuning
  • ondersteuning in de thuissituatie
Het volledige ondersteuningsprofiel is in te zien in het kindcentrum.